donderdag 26 maart 2015

Structuur

STRUCTUUR EN VORM IN DE TUIN
In onze ontwerpen streven we er naar dat een tuin ook in de winterperiode aantrekkelijk is. Dat kan door structuur- en vormelementen. Op dit moment is dat nog prachtig te zien.

Hagen zijn belangrijke kaders. Wij gebruiken graag een recht stramien van hagen.
Daarbinnen is plaats voor lossere en frivolere vormen.
Vooral de Haagbeuk (Carpinus betulus) is bij ons favoriet, vooral vanwege de filigraine doorschijnende structuur. De tuinen erachter schemeren door de haag.

Mooi, zo'n filigraine structuur.

Groenblijvende elementen zoals buxus zijn altijd spannend wanneer ze in wolkachtige vormen gesnoeid zijn. In ons ronde bordertje liggen wat monstertjes.

De grote border is in de zomer een spektakel van kleur. Nu interessant door de ronde en vertikale vormen van buxus respectievelijk taxus. Op de achtergrond ook nog een gesnoeide vorm van de verschrikkelijk prikkende Berberis thunbergii 'Rosy Glow'. Erg mooi met de jonge uitlopertjes.

Boltaxus met een omgevallen boom. Vorm en natuur die z'n eigen gang gaat.

Detail in de grote border. Taxus, buxus, berberis en achter de veldesdoornhaag een gewone knotwilg.
Wij zijn gek van knotwilgen, zie hieronder.

De oostkant van de tuin wordt voor een belangrijk deel begrensd door een veldesdoornhaag (Acer campestre) met langs de volledige lengte een rij knotwilgen. Volgend jaar gaan we ze weer terugsnoeien. 

Zoals al eerder gezegd vormen in onze tuin de hagen een kader voor uitbundigheid.
Hier zijn de blokken en hagen van haagbeuk te zien met de spanning van wat achter de inhammen zit.

Achter in de tuin een ronde hootstapel van 2,5 meter doorsnede. Altijd een feest om te zien. Vooral wanneer de bomen nog geen blad hebben.

Achter in de tuin hebben we een aantal hagen in een ronde vorm geplaatst om een beeld van Belgisch hardsteen. 'Flamengo' heet het beeld, naar de dans. Het zijn twee helften van stenen die als het ware om elkaar heen dansen. Door de ronde hagen hebben we dit geaccentueerd. 

Niet alleen hagen en snoeivormen van buxus en taxus zorgen voor structuur, maar zoals hier ook een veld van de wintergroene wolfsmelk Euphorbia amygdaloides var robbiae. Volledig winterhard en prachtig gelaagd en al vroeg bloeiend. Eerst onder een grote es. Nadat we de es gerooid hebben ontstond er een explosie van groei.

Ook bouwwerken, zoals deze pergola kunnen een extra en bovendien spannend accent geven aan doorkijken in de tuin.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten