donderdag 27 augustus 2015

Nazomer

Planten voor de nazomer.
Ieders tuin kan in het najaar nog een plaatje zijn. Met de juiste planten natuurlijk. Reden om in dit blog een aantal planten de revue te laten passeren die de nazomer en het najaar tot een feest kunnen maken. 
Een selectie:

Phlox ‘Utopia’ 
Een selectie van Coen Jansen, en een onwaarschijnlijk gezonde phlox, lekker hoog, schapenkoppen van lichtroze met wat lila. Coen zelf blijft in jubelstemming over zijn ‘beste phlox’.

Hakonechloa macra ‘Albostriata’ 
Een gras, maar wat voor een gras. Een die het goed doet in de schaduw, zelfs droge schaduw, die een donkere hoek laat oplichten door zijn witte streepjes in het blad, een gras dat meewaait met alle winden en zorgt voor golven van beweging in de tuin.

Begonia grandis ssp evansiana ‘Alba’ 
Een hele mond vol. Ik hoor u al zeggen: maar begonia’s zijn toch niet winterhard? Nou deze wel. Witte bloemetjes tot aan de vorst tegen een prachtig groen blad met een purperen onderkant. Doet het prima in de schaduw. Wij zijn gek op begonia’s en we zullen u de komende jaren nog wat laten zien.

Sanguisorba canadensis 
Een pimpernelsoort met dikke opstaande pluimen, als vingers die strak omhoog wijzen. Het beste jongetje uit de klas.

Plectranthus glaucocalyx 
Voor menigeen een onbekende. Sommige denken soms nog aan kuipplanten, maar er zijn volledig winterharde exemplaren, die door hun ijle bloeiwijze en hun lange aren een juweel zijn in de tuin. Ze kleuren in de herfst ook nog eens mooi rood.

Pycnanthemum pilosum
Net zo onbekend. Bossige groeiwijze. Heerlijk geurend en goed tegen verkoudheid, griep en hoesten. Als de winter dan toch komt wat heb je dan een geluk met deze plant in de tuin.

Saxifraga cortusifolia ‘Silver Velvet’ 
Letterlijk vertaald: steenbreek, bloei tot in november. Elke keer verbazen wij ons weer over de ongelofelijke rozerode bloei van dit roodbladige tapijt met zilveren strepen. Volgens zeggen is het een geneesmiddel tegen nierstenen. De stenen worden verpulverd als je deze plant eet. Vandaar. Het nuttige met het mooie verenigd.

Strobilanthus urticifolius 
De bloemen lijken op salvia’s maar de plant heeft niets met salvia’s te maken. Eerder met acanthus. Je zou het niet zeggen. Maar als je ze eenmaal in het najaar hebt zien bloeien, wil je ze ook.

Strobilanthus nutans
De liggende variant met lange ranken

Aster thompsonii 
De oervorm, een topplant volgens Hans Kramer. Een prachtige grootbloemige blauwe aster. Oersterk en oergezond.

Dendranthema ‘Dernier Soleil’ 
Werkelijk de laatste zon, want deze herfstchrysant bloeit tot november door, stevig, lekker abrikoosgeel. Ooit gecombineerd met Aster laevis ‘Calliope’. Een verpletterende combinatie. Als je van heftig houdt dan is dat iets voor je.

Aster laevis 'Calliope'
Dit is hem dan. Flink hoog, dus achter de Dendranthema zetten.

Clematis heracleifolia 'Côte d'Azur'
Een struikclematis. Lang niet alle clematissen klimmen. Dit is er een die zo'n 80 cm hoog wordt. Met mooi blad, dus zonder bloei ook waardevol.

Crocosmia 'Carmin Brilliant'
Bij sommigen bekend als Mombretia. Prachtig felle kleuren. Prima winterhard en bloeit heel lang door.

Echinacea 'Virgin'
Dat maagdelijk wit valt wel mee. Een sterke Echinacea die in geen tuin zou mogen ontbreken. Stevige stengels, dus ook nog mooi op de vaas.

Helianthus decapetalus 'Triompf de Gand'
Een knallende gele vaste zonneboem. Brengt de zon in de tuin als het bewolkt is. Met recht een triomf.

Heuchera 'Brownies'
Groot blad, Prachtige witte open pluimen boven het blad dat altijd mooi is. Veel van de Heuchera's zijn een sieraad voor de tuin. Doen het ook in de schaduw.

Heliopsis helianthoides 'Asahi'
Goudgele pomponbloemetjes. Een plant met een mooie gelaagde structuur. Kan ook prima op de vaas. Dus ook zon in huis.

Scutellaria incana
Glidkruid om ledematen mee te genezen. Vroeger tegen jicht, voor een beter immuunsysteem. Nu misschien ook nog wel, maar in ieder geval van grote waarde in de tuin.

Rudbeckia triloba 'Prairie Glow'
Wat zijn die Rudbeckia's toch mooi, en sterk en vrolijk. Met de Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' , de hoge Rudbeckia nitida 'Herbstsonne' en de merkwaardige Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers' vormt deze Rudbeckia een geweldig kwartet.

Seseli montana
Prachtige schermen op een vloer van donkergroen asperge-achtig loof.

Senna hebecarpa
Ook wel Cassia hebecarpa. Enigszins struikachtig. Op een beschutte plaats best goed winterhard. Zeer mooi decoratief blad.

Thalictrum delavayi 'Splendide'
Een van de toppers van dit moment. Thierry Delabroye heeft hem ontwikkeld en wellicht komen er van zijn hand in de toekomst nog meer van deze schoonheden. Veel grotere bloemen dan de gewone Thalictrum delavayi. Voor de liefhebbers van grote Thalictrum bloemen hebben we ook Thalictrum reniforme en Thalictrum delavayi 'Hinckley' 

Thalictrum delavayi 'Splendide'
Nog even in close-up.

Thalictrum delavayi 'Splendide White'
Hij is er ook in het wit.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten